DATUM: 18-22 mei 2022
LOCATIE: Den Haag
MEER INFO: www.blazenaanhetspui.nl

Blazen aan het Spui met o.a. Fons Klesman

Van 18 tot en met 22 mei 2022 organiseert Blazen aan het Spui, platform en podium voor symfonische blaasmuziek in Den Haag, een meerdaags festival met componist Rob Goorhuis (Amsterdam, 1948) als centrale componist en gastprogrammeur. Naast werk van Goorhuis zelf klinkt er muziek van zijn inspiratiebronnen zoals Bach, Beethoven, Franck en Schubert. Het festival is een kennismaking met de fascinerende wereld van de blaasmuziek en legt tegelijkertijd de verbinding met symfonische muziek en eigentijds gecomponeerde muziek.
Dit alles wordt uitgevoerd door de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, de  Koninklijke Harmonie van Thorn, het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, het Syrène Saxofoonkwartet, het Ruysdael Kwartet, Femke IJlstra (saxofoon), Perry Hoogendijk (tuba) en Rodin Rosendahl (euphonium). Het merendeel van de concerten vindt plaats in de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag.
Op zaterdagavond 21 mei speelt speelt klarinettist Fons Klesman (foto) met de Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober de solo in Leyendas for clarinet and orchestra van Oscar Navarro.

Rob Goorhuis coacht tijdens Blazen aan het Spui jonge componisten tijdens workshops en is er een componistenpracticum met het het Orkest van de Koninklijke Marechaussee, dat ook een dirigentenmasterclass verzorgt onder leiding van dirigent Ivan Meijlemans. Het festival biedt een podium aan blazersensembles bestaande uit jonge professionals en conservatoriumstudenten. In Theater de Vaillant organiseert Blazen aan het Spui een ontmoeting tussen Haagse blazers van diverse nationaliteiten samen met Theaterfanfare Kunst voor het Volk.

Tijdens het festival wordt ook een eerder vanwege corona afgelaste activiteit ingehaald; de Parade naar Amare: honderden amateurmusici die vanuit de stad richting Amare trekken, en voor Amare gezamenlijk het werk ‘De Verovering van Amare’ ten gehore brengen o.l.v. componist Sarif Tribou, ondersteunt door de slagwerkers van Percossa.


@