EVENEMENTEN

Organiseer je een activiteit waarbij de klarinet centraal staat? Stuur informatie naar: info@deklari.net. Evenementen die door abonnees van tijdschrift de Klarinet worden georganiseerd worden kosteloos op de site geplaatst. Geen abonnement? Je kunt je via deze site eenvoudig en voordelig abonneren (zonder abonnement kan de informatie tegen betaling van € 25,- geplaatst worden).

EVENEMENTEN

Organiseer je een activiteit waarbij de klarinet centraal staat? Stuur informatie naar: info@deklari.net. Evenementen die door abonnees van tijdschrift de Klarinet worden georganiseerd worden kosteloos op de site geplaatst. Geen abonnement? Je kunt je via deze site eenvoudig en voordelig abonneren (zonder abonnement kan de informatie tegen betaling van € 25,- geplaatst worden).

DATUM: 1, 2 en 3 juli 2021
LOCATIE: Kunsthumaniora Brussel

 

13e Klarinetstage Kunsthumaniora Brussel

Op 1, 2 en 3 juli 2021 vindt voor de dertiende keer de Klarinetstage Kunsthumaniora Brussel plaats. Initiatiefnemer en organisator van deze gerenommeerde klarinetstage is John Van Laethem (foto), klarinettist bij het Groot Harmonieorkest van de Gidsen en docent aan de Kunsthumaniora van Brussel. Vanwege de coronasituatie is er dit jaar een aangepast programma waarin het individuele lesgeven meer centraal zal staan en grotere choirs vervangen worden door specifieke kleinere groepen, zodat iedereen zowel het individuele als het kamermuziektraject kan doorlopen.

De stage is toegankelijk voor alle niveaus en alle klarinettypes. Docenten tijdens de stage zijn Nathalie Lefèvre, Anne Piirainen, Nadine Vandingenen, John Van Laethem, Bart Watté, David Van Maele, Dries Tack en Jules Baeten.
Op de eerste twee dagen zijn er masterclasses door Olivier Patey (klarinettist in het Koninklijk Concertgebouworkest en docent Conservatorium van Den Haag) en Benjamin Dieltjens (klarinettist van Antwerp Symphony Orchestra en docent Conservatorium Brussel). Zij zullen ook optreden bij de avondconcerten.

Tijdens de stage worden verschillende kanten van het klarinetspelen belicht. Zo kunnen de deelnemers kiezen tussen een inleiding tot klezmerspelen (door Philippe Leblanc) en hedendaagse muziek en speeltechnieken (door Dries Tack). Alexandertechnieken worden aangeleerd door Helga Henckens, hierbij leer je met minder inspanning een meer ontspannen manier van spelen te verkrijgen. Er zullen ook lezingen worden gegeven, over bijvoorbeeld Russische klarinetmuziek (door Anne Piiraenen).

Aanmelden kan tot uiterlijk 27 juni via www.zomerstages.be.


DATA: 14, 21, 26 juni / 3,4 juli
INFO: info@klarinjo.nl

Klarinetensemble online: Zomers!
Nieuw kort (buiten)project: Circado

Het Zwolse klarinetensemble Klarinjo! repeteert al geruime tijd online en heeft – naast de vaste spelers uit Zwolle en wijde omgeving – inmiddels ook deelnemers uit het Westen en Zuiden van Nederland. Iedere maandagavond wordt onder leiding van Karin Vrieling een uur gewerkt aan stukken rond het thema ‘Zomers!’. Het idee is om na de online-periode nog een keer bij elkaar te komen op een Samenspeelmiddag: zaterdag 28 augustus 2021.
Wie belangstelling heeft om mee te spelen of meer informatie wil ontvangen, kan contact opnemen via info@klarinjo.nl. De website van het ensemble is: www.klarinjo.nl. Deelnemen kan vrijblijvend en zonder kosten (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld).

Kort buitenproject
Op 3 en 4 juli werkt Klarinjo mee aan Circado: een theatrale muziekwandeling in het prachtige natuurgebied rondom Spoolde (Zwolle). Tijdens de wandeling hoort het publiek muziek, tekst en geluidseffecten en ziet het de scènes van de voorstelling. Tientallen musici en acteurs doen mee om van Circado een groot succes te maken.
Klarinjo zal samen met acteurs op een bijzondere plek het Rivierlied laten zien en horen en nodigt geïnteresseerde klarinettisten (van alle leeftijden, alle niveaus en op alle types klarinet) uit om mee te doen. Er zijn repetities op locatie (in Zwolle) op de maandagavonden 14 en 21 juni en een generale repetitie op zaterdagmiddag 26 juni. Aanmelden voor dit korte project, kan via: info@klarinjo.nl. Met wie niet alle drie repetitiemomenten aanwezig kan zijn, maar wel graag mee wil doen, wordt overlegd wat mogelijk is.
Ook wie geïnteresseerd is aan online deelname, kan via het genoemd mailadres contact opnemen.


DATUM: 17-20 april 2021
LOCATIE: online 
KOSTEN:
 gratis voor toehoorders

Online masterclass Charles Neidich

De Amerikaanse klarinettist Charles Neidich geeft van 17 tot en met 20 april online masterclasses, die gratis gevolgd kunnen worden door klarinettisten en andere belangstellenden. Aan de orde komen: expressieve technieken, klankvorming en volume, boventonen, circulair breathing, dubbele tongslag en onbekend repertoire. Deelname voor (conservatorium)studenten kost € 100 voor één les of € 160 voor twee lessen. Inschrijven als deelnemer of luisteraar kan via de site van de Stichting Internationale Masterclass Apeldoorn of info@masterclass-apeldoorn.nl.

De New Yorker Charles Neidich bevindt zich al vele jaren aan de top van de muzikale wereld als klarinettist en pedagoog. In 1974 gaf hij zijn eerste solorecital en hij was een van de eerste westerse musici die in Moskou studeerde. Neidich maakte vele cd’s, zowel op moderne als historische instrumenten. Ook verzorgde hij de premières van nieuw werk van o.m. Milton Babbitt, Elliott Carter, Edison Denisov. Charles Neidich is niet alleen een gerenommeerd klarinettist, maar ook een aimabele docent en een goede verteller. Als docent is hij verbonden aan de Juilliard School of Music en de Manhattan School of Music.

De masterclass is een initiatief van de Stichting Internationale Masterclass Apeldoorn. Voor inschrijvingen en tijdschema kijk op: www.masterclass-apeldoorn.nl.


DATUM: 3 maart 2021
LOCATIE: Online webinar via Huismuziek
KOSTEN:  €10

Webinar Klarinetonderhoud

Khaled Kassem (zie ook interview in DK132) geeft op woensdag 3 maart 2021 om 20.00 uur een webinar Klarinetonderhoud (ook op een later moment terug te zien). De volgende onderwerpen komen aan bod: de verschillende types klarinetten en de verschillen in bouw, boring en mechaniek en de twee systemen van de besklarinet. Hoe werkt het veermechaniek en welke mondstukken zijn goed? Wat moet maandelijks gebeuren en wat jaarlijks? En wanneer kun je het beste een professional raadplegen? Khaled demonstreert ook hoe je je instrument kunt testen om te kijken of het optimaal functioneert.
Wie het webinar wil zien, kan zich aanmelden via de site www.huismuziek.nl. De deelnamebijdrage is € 10,- (Huismuziekleden: € 5). Je kunt kiezen tussen deelnemen of terugzien. De link voor terugkijken blijft twee weken geldig.@