EVENEMENTEN

Organiseer je een activiteit waarbij de klarinet centraal staat? Stuur informatie naar: info@deklari.net. Evenementen die door abonnees van tijdschrift de Klarinet worden georganiseerd worden kosteloos op de site geplaatst. Geen abonnement? Je kunt je via deze site eenvoudig en voordelig abonneren (zonder abonnement kan de informatie tegen betaling van € 25,- geplaatst worden).

EVENEMENTEN

Organiseer je een activiteit waarbij de klarinet centraal staat? Stuur informatie naar: info@deklari.net. Evenementen die door abonnees van tijdschrift de Klarinet worden georganiseerd worden kosteloos op de site geplaatst. Geen abonnement? Je kunt je via deze site eenvoudig en voordelig abonneren (zonder abonnement kan de informatie tegen betaling van € 25,- geplaatst worden).

DATUM: 18-22 mei 2022
LOCATIE: Den Haag
MEER INFO: www.blazenaanhetspui.nl

Blazen aan het Spui met o.a. Fons Klesman

Van 18 tot en met 22 mei 2022 organiseert Blazen aan het Spui, platform en podium voor symfonische blaasmuziek in Den Haag, een meerdaags festival met componist Rob Goorhuis (Amsterdam, 1948) als centrale componist en gastprogrammeur. Naast werk van Goorhuis zelf klinkt er muziek van zijn inspiratiebronnen zoals Bach, Beethoven, Franck en Schubert. Het festival is een kennismaking met de fascinerende wereld van de blaasmuziek en legt tegelijkertijd de verbinding met symfonische muziek en eigentijds gecomponeerde muziek.
Dit alles wordt uitgevoerd door de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, de  Koninklijke Harmonie van Thorn, het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, het Syrène Saxofoonkwartet, het Ruysdael Kwartet, Femke IJlstra (saxofoon), Perry Hoogendijk (tuba) en Rodin Rosendahl (euphonium). Het merendeel van de concerten vindt plaats in de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag.
Op zaterdagavond 21 mei speelt speelt klarinettist Fons Klesman (foto) met de Koninklijke Harmonie van Thorn o.l.v. Jan Cober de solo in Leyendas for clarinet and orchestra van Oscar Navarro.

Rob Goorhuis coacht tijdens Blazen aan het Spui jonge componisten tijdens workshops en is er een componistenpracticum met het het Orkest van de Koninklijke Marechaussee, dat ook een dirigentenmasterclass verzorgt onder leiding van dirigent Ivan Meijlemans. Het festival biedt een podium aan blazersensembles bestaande uit jonge professionals en conservatoriumstudenten. In Theater de Vaillant organiseert Blazen aan het Spui een ontmoeting tussen Haagse blazers van diverse nationaliteiten samen met Theaterfanfare Kunst voor het Volk.

Tijdens het festival wordt ook een eerder vanwege corona afgelaste activiteit ingehaald; de Parade naar Amare: honderden amateurmusici die vanuit de stad richting Amare trekken, en voor Amare gezamenlijk het werk ‘De Verovering van Amare’ ten gehore brengen o.l.v. componist Sarif Tribou, ondersteunt door de slagwerkers van Percossa.


DATUM: 26 & 27 mei 2022
LOCATIE: Adams, Ittervoort 
INFO:
 www.adams-music.com/evenementen

Blaasmuziek in de Adamsfabrieken

In het Hemelvaartsweekend vormen de fabriekshallen van Adams Musical Instruments in Ittervoort twee avonden op rij het decor voor een programmering met drie harmonieorkesten en vier gerenommeerde dirigenten.

Op donderdagavond 26 mei 2022 spelen beide Thorner harmonieën: de Koninklijke Harmonie en Harmonie St. Michaël van Thorn. St. Michaël brengt onder leiding van Ivan Meylemans een programma met onder andere de Rosenkavalier Suite van Richard Strauss. De Koninklijke Harmonie onder leiding van Jan Cober (foto) speelt twee werken van Oscar Navarro: Infierno y Cielo en Leyendas, in het tweede werk zal klarinettist Fons Klesman de solorol op zich nemen.

Op vrijdagavond 27 mei treedt de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) aan. Het orkest brengt allereerst de wereldpremière van Nitescence Crépusculaire geschreven door de Franse componist Alexandre Kosmicki in opdracht van Adams Musical Instruments in het kader van haar 50-jarig jubileum. Vervolgens verschijnt Mauro Martins (Portugal) op het podium als euphoniumsolist voor Johan de Meij’s spectaculaire UFO Concerto. Na de pauze wordt de avond feestelijk afgesloten met een programma vol lichte muziek onder leiding van Jean-Pierre Cnoops.


DATA: april 2022 – juni 2022
INFO: info@klarinjo.nl/ www.klarinjo.nl

Zwols Klarinetensemble Klarinjo: Zomerproject

Het zevende project van het Zwolse Klarinetensemble Klarinjo heet: Zomer 2.0. Tijdens dit project worden zomerse stukken gespeeld, uiteenlopend van klassiek tot meer populair repertoire. Op het programma staan o.a.: Cádiz, Sumer is Icumen in, La Bamba, Sommarsung, After the Sun en Bullfight. Dit laatste stuk is speciaal voor Klarinjo geschreven door pianist/componist/arrageur Rik Elings.
Het programma wordt in juni een aantal keer uitgevoerd tijdens korte concerten, onder meer bij Theeschenkerij Oldeniel bij het veer Hattem-Zwolle.
Na de zomervakantie start Klarinjo met een programma met klezmer/joodse melodieën.

Nieuwe spelers zijn altijd van harte welkom. Meedoen met Klarinjo? info@klarinjo.nl. De vaste repetities zijn op maandagavond van 19.15 tot 21.00 uur in Domusica te Zwolle (Radewijnsstraat) . www.klarinjo.nl 


DATUM: 2,3 & 4 juli 2022
LOCATIE: Kunsthumaniora Brussel 
KOSTEN:  €150/(€190
MEER INFO: www.zomerstages.be

 

14e Zomerstage Brussel  

Deze zomerstage staat open voor alle klarinetleerlingen en conservatoriumstudenten, die de sfeer en de werkwijze van de Brusselse Kunsthumaniora willen leren kennen, of gewoon een leuke en leerzame driedaagse op hun instrument willen ervaren. Alle cursisten krijgen elke dag individuele lessen en kamermuziek (duo, kwartet) en maken deel uit van een klarinetchoir. Voor de individuele lessen en de masterclass wordt verwacht dat de leerling tenminste 1 stuk grondig heeft ingestudeerd. De masterclass klarinet van dit jaar wordt gegeven door Calogero Palermo, eerste klarinettist van het Concertgebouworkest Amsterdam.


DATUM: 5-8 januari 2022
LOCATIE: Conservatorium Brugge
MEER INFO: www.alascala.be

Clarinetissimo 2022

Van 5 t/m 8 januari vindt in het Stedelijk Conservatorium Brugge Clarinetissimo 2022 plaats. Het doel van Clarinetissimo 2022 is om gepassioneerde en geïnteresseerde klarinettisten (vanaf 14 jaar) met een mooi artistiek niveau de gelegenheid te geven om deel te nemen aan het Clarinetissimo Festival – niet alleen als student maar ook als uitvoerder samen met de faculteit van internationale solisten/docenten. Deelnamekosten bedragen € 240 of € 300 (inclusief lunch, exclusief accommodatie).
Het programma omvat: vier dagen masterclasses, drie keer concerteren samen met de docenten, clarinet choir, lezingen, repertoirestudie, orkestrepertoire, kamermuziek, hedendaagse technieken, brein efficiënt leren, podiumpresentatie, markt met instrumenten, mondstukken, rieten en accessoires.
De volgende klarinettisten zijn aanwezig als docent: Hedwig Swimberghe (België), Sergei Petrov (Rusland), Nathalie Lefèvre (België), Joze Kotar (Slovenië), Claude Faucomprez (Frankrijk), Stephan Vermeersch (België).@