ARTIKEL

Meesterklarinettist Pierre Woudenberg (artikel-uitbreiding bij deel 2)

door Hans den Hartog

Wereld tournees met Schönberg Ensemble
Met dit ensemble heeft Pierre over de hele wereld gereisd. Veel naar de Verenigde Staten waar altijd Los Angeles werd bezocht voor het aldaar gevestigde Schönberg Instituut. Daar was altijd een hartelijk onthaal door de kinderen van Arnold Schönberg.
Pierre: ‘We hebben wat afgereisd. Ik herinner me een staatsbezoek van de koninklijke familie aan India waar we als cultureel ambassadeur bij waren uitgenodigd. We speelden in de namiddag in de sierlijke zaal van een luxe hotel o.a. een bewerking van L’Après Midi d’une Faune van Debussy en de Kindertotenlieder van Mahler. Beide werken in verschillend opzicht zeer toepasselijk, o.a. gezien de krottenwijken met armoede die in die buurt aan het zicht waren onttrokken door hoge houten wanden.
Na afloop was er een receptie waar we gezellig lang hebben nagepraat met Joop den Uyl.
’s Avonds gingen we in het centrum van New Delhi uit eten, maar dat liep niet zo goed af. We vlogen ziek terug naar Schiphol. Ik zou direct met het Radio Filharmonisch op tournee gaan naar Duitsland. Gelukkig kon mijn collega Frans de Jong mij vervangen’.

Foto: De klarinettisten van het Schönberg Ensemble, ca. 1995. Vlnr: Liesbeth de Jong (basklarinet), Ab Vos (2e klarinet en esklarinet), Pierre Woudenberg (1e klarinet).

Ontmoetingen met componisten
Reinbert de Leeuw nodigde veel componisten uit om hun werk te introduceren.
Pierre: ‘Dat waren bijzondere ervaringen. Je hoorde uit de eerste hand hoe de componist, die vaak speciaal voor ons ensemble componeerde, het wilde hebben. Ik noem een paar namen: Maurizio Kagel, Olivier Messiaen, John Adams, Hans Abrahamsen, slechts een paar van een zeer lange lijst.’

John Adams 50 jaar
Hans: Je vertelde eens over een bijzonder concert naar aanleiding van de 50e verjaardag van John Adams.
Pierre: ‘Adams componeerde meerdere stukken voor ons ensemble. Hij vierde zijn 50e verjaardag in 1997 met concerten met eigen werk, die hij bij ons zou dirigeren. Op het programma stond o.a. een nieuw klarinetconcert (Gnarly Buttons). Het was in première gegaan in Londen met Michael Collins en nu was het mijn beurt. Een enorme opgave om dit in te studeren. Het motorisch zeer moeilijke werk heeft bladzijden lang uitsluitend zestiende noten in hoog tempo! Dat blijft maar doorgaan. Tot overmaat van ramp werd ik ziek, de griep. Op de rand van mijn bed bleef ik door studeren, want ik moest het op tijd in de vingers krijgen.

De eerste uitvoering was in Antwerpen. Alles ging goed tot ik door een piep misgreep en in paniek omtrekkende bewegingen speelde om weer logisch in het gareel te komen. Adams vond het schitterend en zei:’ Als ik dat geweten had, had ik het in de partituur verwerkt’.
De tweede uitvoering was in het Concertgebouw tijdens de VARA-matinee op zaterdagmiddag. Live op de radio en er werd een TV opname gemaakt. Met een zaal vol componisten die op Adams afkwamen. Ik was bloednerveus: de verjaardag van een beroemdheid die mij dirigeert; er stond wat op het spel. Terwijl ik de moeilijkste passages stond te spelen, werd ik omringd door cameramensen, die van alle kanten filmden. Zie dan je concentratie te houden. Het lukte en de uitvoering werd een groot succes’. Daarna hebben we het zeker nog tien keer gespeeld.’

Serie
Hans den Hartog volgt klarinetles bij Pierre Woudenberg. Hij schreef voor de Klarinet een serie artikelen over Pierre Woudenberg. Deze artikelen verschijnen in de tijdschriften met nrs. 134, 135 en 136. Op de website staat bij elk artikel een vervolgtekst. De tijdschriften zijn te bestellen via deze site.






@